Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ακατάλληλες για κολύμπι

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), χτύπησε και φέτος, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για παραλίες της Αργολίδας, μεταξύ των οποίων η Καραθώνα και το Τολό, τις οποίες τις βγάζει σχεδόν όλες ακατάλληλες.
Όπως και πέρσι η δεξιά πλευρά της Καραθώνας, με βάση τις μετρήσεις που πάρθηκαν από τον συγκεκριμένο φορέα, θεωρήθηκε ακατάλληλη για κολύμπι, καθώς επίσης και η Ψιλή Άμμος στο Τολό, ενώ αμφότερες είναι βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Με εξαίρεση ένα μικρό μέρος στην Αρχαία Επίδαυρο και την αριστερή πλευρά της Καραθώνας, όλες οι υπόλοιπες κρίθηκαν ακατάλληλες! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Κάντια, τα Ίρια και η Πλάκα Δρεπάνου, τουλάχιστον στα σημεία που μετρήθηκαν.


Ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για τις παραλίες του Δήμου Άργους – Μυκηνών (πέρσι είχαν βγει όλες ακατάλληλες) και της Ερμιονίδας, ενώ και από αυτές του Ναυπλίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δειγματολειπτικά στοιχεία από όλες, προς το παρόν τουλάχιστον.
Η έρευνα που πραγματοποιείται εδώ και 37 συναπτά έτη, αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας και οι παρακάτω πίνακες αφορούν 16 παραλίες της Νοτιανατολικής Πελοποννήσου.
Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κλπ.)
Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.
Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ
Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού νερού στις 27 Ιουνίου 2017 σε παραλίες της ΝοτιΑνατολικής Πελοποννήσου με τις παρακάτω συνθήκες:
Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.
Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού).
Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).


Δεν υπάρχουν σχόλια: