Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Λοφος Ασπιδος Αργος.


Περπατώντας ένα μονοπατάκι από το τουριστικό περίπτερο ή από το παγκάκι που βλέπει ολο τον κάμπο, όταν περπατάτε ,θα δείτε τον οικισμό της Ασπίδας, όπως λεγόταν, χρονολογείται πίσω στην Νεολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τις αρχές της Μυκηναϊκής εποχής, οπότε και εγκαταλήφθηκε ίσως εξαιτίας της ανάπτυξης των Μυκηνών, ενώ επεκτάθηκε κατά κύριο λόγο ανατολικά του λόφου. 
Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της Νεολιθικής εποχής (3.500 π.Χ.)
Εκεί ανακαλυφθήκαν και αρκετοί αρχαίοι τάφοι
Στους πρόποδες όπως ανεβαίνουμε θα δούμε τον ιερό του Απόλλωνα Δειραδιώτη(γεμάτο χορτάρια και χαραγμένες κολώνες 








Το ιερό του Απόλλωνος Δειραδιώτου..Αποτέλεσε το κέντρο της ενώσεως όλων των πόλεων του Άργους, οι οποίες όφειλαν κάθε μήνα να αποστέλλουν σ’ αυτό θυσίες, ενώ εξαιτίας της θέσης του αυτής ονομαζόταν Δειράς, που σημαίνει το λαιμό του βουνού.
Κοντά στο ιερό του Απόλλωνος Δειραδιώτου βρέθηκε κι άλλος ένας ναός, της Αθηνάς Οξυδερκούς, όπου κατά την παράδοση ήταν θαμμένος ο βασιλιάς Ακρίσιος, ή κατ΄ άλλους εκεί, βρισκόταν το στάδιο όπου τελούνταν αγώνες προς τιμήν του Νεμείου Διός.
Ανασκαφές διενεργήθηκαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και τα ευρήματά των ναών χρονολογούνται κατά τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. έως τη βυζαντινή εποχή. Από το ιερό του Απόλλωνος Δειραδιώτουσώζεται μία μνημειακή κλίμακα λαξευμένη στο βράχο, και ένας βωμός,



Ο ναός του Απόλλωνος πρέπει να ήταν πώρινος με δωρικούς και ιωνικούς κίονες και βρισκόταν στο κεντρικό άνδηρο. Στα ανατολικά του υπήρχε μνημειακός Βωμός με κλίμακα και στα βόρεια Στοά, Μαντείο και Δεξαμενές. Στο βορειοανατολικό άνδηρο υπήρχε περιστύλιο, το οποίο περιέβαλε σειρά δωματίων, στεγασμένη δεξαμενή και υπόγειος αγωγός που κατέληγε σε φρέαρ.
Σήμερα, το Ιερό Απόλλωνος Δειραδιώτη, αν και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πολιτισμό μας, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από το αποτυχημένο ελληνικό κράτος... Παντού υπάρχουν σκουπίδια των περαστικών, ενώ η πυκνή άγρια βλάστηση και οι σκόρπιες πέτρες καθιστούν τον αρχαιολογικό χώρο δυσπρόσιτο για τους επισκέπτες. Έως και αρχικά ονομάτων και ερωτικά μηνύματα είναι χαραγμένα στα ελάχιστα λείψανα του αρχαίου ναού... !

Δεν υπάρχουν σχόλια: