Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο “Γοργοπόταμος” της Αργολίδας: Η ανατίναξη της γέφυρας Ανδρίτσας



Ο “Γοργοπόταμος” της Αργολίδας είναι η ανατίναξη της γέφυγας Ανδρίτσας. Μάθετε την καταπληκτική ιστορία που προκάλεσε πλήγμα στους Γερμανούς κατακτητές
 Στις 23 Μαρτίου του 1944, αντάρτες του ΕΛΑΣ ανατίναξαν μία από τις σιδηροδρομικές γέφυρες στην Ανδρίτσα Αργολίδας, δυσχεραίνοντας για πάνω από έναν μήνα την τροφοδοσία των γερμανικών στρατευμάτων στη νότια Πελοπόννησο.

Ο ΕΛΑΣίτης Θανάσης Νίκας, από το Μακρύσι Αρκαδίας, συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή. Στο βιβλίο του «Ο Αρης στον Μοριά – Ιστορικές μνήμες και μαρτυρίες» περιγράφει τα γεγονότα και δημοσιεύει τη φωτογραφία της γκρεμισμένης γέφυρας, η οποία βρέθηκε σε σκοτωμένο Γερμανό.
Αναφέρει ο Θανάσης Νίκας στο βιβλίο του:

…Από το Άστρος, γύρω στις 20 του Μάρτη, τρεις αξιωματικοί του συγκροτήματος (ενν. του ΕΛΑΣ Αρκαδίας με επικεφαλής τους Βάσσο –Μαυρόγιαννη), ο Tάσος Τούτουνας, ο Αλέκος Tσουκόπουλος και ο Στέφανος Άρχος, φεύγουν, ντυμένοι τσοπάνηδες με αγκλίτσες και κάπες και τα μικρά αυτόματα κρυμμένα μέσα και κάτω από τις κάπες τους, να κάνουν αναγνώριση και επισήμανση της σιδηροδρομικής γέφυρας που θα ανατινάξουν, προκειμένου να διακοπεί για αρκετό καιρό η επικοινωνία Πελοποννήσου με την Αθήνα.


Προσποιήθηκαν τους ζωέμπορους και χασάπηδες σε όλη τη διαδρομή τους.
Έφτασαν με κάθε προφύλαξη στη σιδηροδρομική γραμμή, την προσπερνούν, περνούν και το μικρό ποτάμι που κατεβαίνει από την καταβόθρα της Τρίπολης, από τον κάμπο του Παρθένι, και χύνεται στον Αργολικό, κοντά στους Μύλους.
Ζητούν φιλοξενία στο αγροτόσπιτο του μπαρμπα-Μήτσιου Κοτσώνη, οργανωμένου Εαμίτη, που είναι απέναντι και σε μικρή απόσταση από την πρώτη γέφυρα, όπως ανεβαίνουμε από τους Μύλους για Τρίπολη, και παίρνουν από το ίδιο πρόσωπο όσες πληροφορίες κρίνουν απαραίτητες για το εγχείρημα.
Επιλέγουν αυτή τη γέφυρα να ανατινάξουν, γιατί αυτή είναι η μόνη αφύλαχτη γέφυρα σε όλο το μήκος της γραμμής από Μύλους μέχρι Τρίπολη.
Σε όλες τις άλλες ο εχθρός έχει μόνιμες φρουρές με μόνιμη οχύρωση και είναι εντελώς αδύνατο να πλησιάσει κανείς. Και αυτή την επιτηρεί περιοδικά ο εχθρός με περιπολίες του, τόσο κατά την ημέρα όσο και τη νύχτα.
Την εκρηκτική ύλη θα μας την παραχωρούσε η στρατιωτική συμμαχική αποστολή των Άγγλων και την όλη ευθύνη του εγχειρήματος θα αναλάμβανε υπεύθυνα ο ανθ/γος του Μηχανικού Στέφανος Άρχος με την ομάδα σαμποτέρ που είχε καταρτίσει και καταλλήλως εκπαιδεύσει.
Μετά την αναγνώριση και την επιλογή της γέφυρας αυτής ως στόχου του εγχειρήματος οι τρεις αξιωματικοί επέστρεψαν στο Άστρος, προκειμένου όλο το τμήμα να λάβει μέρος στην αποστολή αυτή και την πραγματοποίηση της ανατίναξης.

Η ανατίναξη της γέφυρας

Ξεκινάμε από το Άστρος, όλο το συγκρότημα και ύστερα από ολονύχτια πορεία στις 22-3-44, με καλούς οδηγούς μέσα από επιλεγμένα μονοπάτια και κατσικόδρομους, όλο το συγκρότημα φτάνει με κάθε προφύλαξη και μέτρα ασφαλείας στον επιλεγμένο στόχο του.
Οι τρεις αξιωματικοί παίρνουν επαφή και πάλι με τον Μπάρμπα-Μήτσιο Κοτσώνη και ζητάνε συμπληρωματικές πληροφορίες για τον εχθρό και τις κινήσεις του.
Οι κόρες του μπαρμπα-Μήτσιου τώρα που βλέπουν τους τρεις τσοπάνηδες ντυμένους αξιωματικούς και πάνοπλους, καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται. Καμαρώνουν και θαυμάζουν τα λεβεντόκορμα παλικάρια, που αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και από τις πλευρές της γραμμής, με ισχυρή δύναμη πυρός και με το χάραμα εκείνης της ημέρας, 23-3-44 και στη μνήμη της εθνικής μας Επετείου, της 25ης Μαρτίου, ο υπεύθυνος αξιωματικός με την ομάδα των σαμποτέρ και τα εκρηκτικά κατεβαίνει στα βάθρα της γέφυρας και εργάζεται μεθοδικά και γρήγορα για την ανατίναξή της.
Πάνω από μία έως μιάμιση ώρα κράτησε η εργασία της ναρκοθέτησης των εκρηκτικών στα δύο κυρίως, τα μεσαία, βάθρα της γέφυρας και όταν όλα είχαν τελειώσει, ο ίδιος ο αξιωματικός Στέφανος Άρχος πυροδοτεί με ηλεκτρικό μηχανισμό τα βάθρα της γέφυρας, αφού προηγουμένως έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τα τμήματα σε απόσταση ασφαλείας και από τις δύο πλευρές.

Μια φοβερή έκρηξη ακολούθησε, που σείστηκε όλος ο τόπος γύρω και μια φωτεινή λάμψη ανέβηκε στον ουρανό! Η γέφυρα κόπηκε στα δύο και τα κομμάτια της ακούμπησαν στην κοίτη της χαράδρας.
 http://www.armynow.net/gorgopotamos-argolidas-andritsa/

Δεν υπάρχουν σχόλια: