Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πλιάτσικο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με sites-Αναγράφονται ονόματα πολιτικών



Φαίνεται πως το πλιάτσικο στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω ιστοσελίδων δεν είχε όριο. Το κόλπο φαίνεται πως ήταν απλό. Υπέγραφαν συμβάσεις μικρότερες των 20.000 ευρώ, ώστε να μην χρειάζεται έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.
Επίσης άλλα δύο χαρακτηριστικά ευρήματα:
-Το πρώτο είναι η αναγραφή ονομάτων πολιτικών δίπλα από συμβάσεις με διάφορα μέσα ενημέρωσης (sites, εφημερίδες, περιοδικά).
-Το δεύτερο πως δόθηκαν χρήματα σε sites που είτε δεν λειτούργησαν ποτέ, είτε έκλεισαν αμέσως μετά, είτε ήταν εντελώς άγνωστα και χωρίς καμία επισκεψιμότητα.
Οσον αφορά στους πολιτικούς, των οποίων το όνομα αναγράφεται, τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
-Αν τα πολιτικά πρόσωπα μεσολάβησαν προκειμένου τα συγκεκριμένα ΜΜΕ να λάβουν τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ με αντάλλαγμα την προβολή τους και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο.
-Αν σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικά πρόσωπα συνδέονταν με ιστοσελίδες με σχέσεις ιδιοκτησίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.


Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το site thepaper.gr, το οποίο φέρεται να έλαβε 70.000 ευρώ και κατατάσσεται στη 16.825η θέση σύμφωνα με το similarweb.gr, αναγράφεται σε παρένθεση το όνομα «Βενιζέλος». Είναι άγνωστο αν μεσολάβησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προκειμένου να δοθούν τα χρήματα αυτά στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Αλλη περίπτωση έχει να κάνει με τη χορήγηση διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε τρία ΜΜΕ της Αργολίδας. Πρόκειται για τα argloikeseidiseis.gr, την εφημερίδα «Δημοσιογράφος» και το parapolitikargolida.gr, τα οποία σύναψαν συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 16.000 ευρώ και για τα τρία μαζί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις επίμαχες συμβάσεις αναγράφεται το όνομα «Ανδριανός», που πιθανώς παραπέμπει στον βουλευτή και πρώην υφυπουργό της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος εκλέγεται στην Αργολίδα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ κ Ανδρ Θεοφιλάτου ήταν γραμματέας παλαιότερα (2004) του Γιάννη Ανδριανού…
Σε άλλη περίπτωση, το περιοδικό «Wish», που κυκλοφορεί στη Λάρισα και στον Βόλο και φέρεται να ανήκει στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, έλαβε συνολικά 8.000 ευρώ μέσω της υπογραφής συμβάσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Σε αυτή την περίπτωση αναγράφεται το όνομα «Μακρή», παραπέμποντας στην πρώην υφυπουργό Υγείας και βουλευτή της ΝΔ Ζέττα Μακρή.
Από την έρευνα για το πλιάτσικο στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώθηκε επίσης ότι υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούν. Αναζητήθηκαν στο site web.archive.org, αλλά δεν βρέθηκαν. Το web.archive.org είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτει στοιχεία για 324 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να διαπιστώσουν ποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε οποιαδήποτε ιστοσελίδα στον κόσμο, ακόμη και αν δεν λειτουργεί πια.
Πάντως, σε μία βάση δεδομένων με παραπάνω από 324 δισ. ιστοσελίδες, είναι δύσκολο κάποια να μην περιλαμβάνεται σε αυτήν.
Τα ευρήματα της αναζήτησης έδειξαν ότι για παράδειγμα η ιστοσελίδα ellinesdimarxoi.gr, που έλαβε 48.000 ευρώ, δεν λειτουργεί πια. Φαίνεται όμως ότι δεν λειτούργησε ποτέ. Αναζητώντας τη στο web.archive.org βρίσκουμε ότι δεν μεταφορτώθηκε ποτέ στον κυβερνοχώρο. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: